Ervaringstips Ecuador en Galápagos eilanden
Hieronder enige informatie, en praktische tips uit eigen ervaring. Dit is nadrukkelijk niet uitputtend en erg aan verandering onderhevig. We proberen dit regelmatig bij te werken.
1. Vluchten en ferries
Internationale vluchten
De meest directe vlucht is met KLM (Amsterdam – Quito – Guayaquil – Quito). Bij boeking op de KLM site kunt u ipv retourreis ook “meerdere steden” aanklikken, als u bijvoorbeeld heen op Quito wilt vliegen en terug vanaf Guayaquil. Let op, want prijzen worden aangegeven zonder ruimbagage, die u extra kunt bijboeken. Ook betere stoelen zijn tegen meerkosten te boeken. NB. Het verandert nogal eens, dus check dit goed.
Na boeking van het ticket, kunt u op de website van KLM via Mijn Reis ook nog allerlei zaken regelen of wijzigen zoals; maaltijden, extra bagage of een betere stoel.
Inchecken kan 30 uur voor vertrek. De ontwikkelingen gaan zeer snel, en de manieren waarop je kunt inchecken breiden zich uit, dus kijk voor het laatste nieuws voor KLM op: https://www.klm.com/travel/nl_nl/prepare_for_travel/checkin_options/all_about/index.htm Inchecken kan nog steeds op de luchthaven, maar ook online op een computer en via de mobiele telefoon. U kunt de boardingpas digitaal ontvangen per email en uitprinten of op uw telefoon tonen. Vooraf inchecken voorkomt wachtrijen. U hoeft dan alleen nog bagage af te geven.
Handbagage: totaal 12 kg (1 tas of koffertje + 1 accessoire zoals handtas of laptop). Ruimbagage: 1 bagagestuk van 23 kg. Zie afmetingen op de KLM site.
Voor andere luchtvaartmaatschappijen worden andere regels aangehouden.
Let op! Controleer enkele dagen voor vertrek op de site van de luchtvaartmaatschappij wat de regels zijn, want regels wijzigen regelmatig, bijvoorbeeld ivm veiligheidsdoeleinden.
Hier vind je ook het formulier dat je ingevuld moet meenemen: https://declaracionsalud-viajero.msp.gob.ec/
Er wordt in het formulier bij 3 gevraagd naar contact informatie, vul hier de gegevens in van onze agent, die je van ons ontvangt na boeking.
Binnenlandse vluchten
Alle vluchten van en naar Galápagos zijn in de ochtend. U dient minimaal een uur voor vertrek op de luchthaven te zijn. Op het vliegveld in Quito/Guayaquil dient iedere passagier eerst een INGALA Transit Card te kopen ad 20 USD per persoon. Let op: ander loket dan incheckbalie. Dit is verplicht en nodig voor de registratie van alle bezoekers en vooral om illegaal verblijf tegen te gaan. Bij aankomst op de Galápagos dient ieder passagier zelf het entree geld ad 100 USD, per persoon en contant te voldoen, om de eilanden op te mogen. In sommige gevallen kan INGALA Transit en entreegeld inbegrepen zijn.
Op de meeste binnenlandse vluchten binnen Ecuador en naar Galápagos, is 1 stuk ruimbagage max. 23 kilo en 8 kilo handbagage per persoon toegestaan (Avianca 10 kg handbagage). Let dus op bij terugvlucht naar andere stad.
Op vluchten binnen de Galápagos, bijvoorbeeld van en naar Puerto Villamil op Isabela mag er maar 11,25 kilo per persoon mee inclusief de handbagage. Voor alle extra kilo’s betaal je circa 5,55 usd per kilo (2,50 usd per libre). Heel soms moet de extra bagage op een volgende vlucht mee.
De binnenlandse vluchten staan op de Travel Voucher, voor inchecken is alleen het paspoort voldoende.
Ferries
Tussen San Cristóbal en Santa Cruz en tussen Santa Cruz en Isabela varen ferries. Dit zijn een soort grote speedboten, ook vaak gebruikt voor dagtochten. Beide (ruige) overtochten duren 2,5 tot 3 uur. Kosten zijn doorgaans circa 40 USD pp. In de haven van Isabela dient u havengeld te betalen ad 10USD pp. Doorgaans kost een watertaxi naar de ferry 1 USD pp.
- Legitimatie
In Ecuador is het verplicht om een geldig paspoort bij u te hebben. Bij hotels wordt er regelmatig gevraagd om de namen en het paspoortnummer in te vullen.
Tip. Altijd een kopie van uw paspoort bij de hand hebben (BSN nummer mag afgeplakt zijn).
3. Gezondheid
Let op! Het is al een paar keer uitgesteld, maar een verplichting is in de maak dat men voor Ecuador een bewijs van een reisverzekering en vooral bewijs van een geldende ziektekostenverzekering mee te hebben (pasje of doc.). Als dit niet kan worden getoond, wordt het verplicht om ter plekke een ziektekostenverzekering af te sluiten.
Inentingen voor Ecuador zijn niet verplicht, maar over het algemeen worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitus-A (geelzucht) aanbevolen en (voor verblijf langer dan 3 maanden tevens tyfus).
Malariatabletten voor specifieke gebieden, regenwoud en sommige plekken aan de kust. Malerone is een goed middel, men hoeft er de dag van te voren pas mee beginnen te slikken en t/m zeven dagen na vertrek uit het risicogebied.
Gele koorts vaccinatie is verplicht indien u via landen reist waar een Gele koorts vaccinatie verplicht is of hier kort voor aankomst bent geweest, zoals bijvoorbeeld Brazilië.
Sinds kort komt Dengue voor op sommige plaatsen, zoals in het regenwoud (meegenomen door oliemensen uit Perú). De Dengue mug prikt overdag in tegenstellen tot de malariamug die juist bij schemer of donker in actie komt. Hiertegen wordt niet ingeënt, draag overdag (!) huid bedekkende loszittende kleding en eventueel DEET. Een spuitflesje is handig, om ook op je kleding te spuiten.
Een eenvoudig middeltje tegen darmproblemen is het eten van bananen (stopt) en cola (zuivert). Gekookte rijst en thee zonder suiker en melk zijn eveneens aanraders.
Voldoende drinken is heel belangrijk. Vooral in de warmte, en in de hoogte heeft het lichaam veel vocht nodig. Koffie en alcohol kunnen kwaaltjes verergeren. Coca thee kan juist positief werken, en het is een beproefd middel tegen hoogte ziekte.
Kraanwater beter niet drinken. Drinkwater in flessen is bijna overal verkrijgbaar.
De zon in Ecuador (dicht bij evenaar en hóóg!) is veel sterker dan in NL. De kans op verbranden is groot (nek en schouders!). Vaak gaat dit ongemerkt vanwege de kou of wind. De zon komt recht van boven, dus pet/hoed is effectiever en prettiger dan zonnebril.
Hoogteziekte is een bijzondere ziekte en heeft verschillende uitingsvormen, bijvoorbeeld verminderde eetlust; lusteloosheid; slaapstoornissen; (erge) hoofdpijn; misselijkheid en overgeven en afhankelijk van persoon en moment, meestal niet van de (goede) conditie, hoewel een ‘vol’ hoofd (bijv. stress of problemen) een negatief effect kan hebben. Uitgerust reizen helpt dus. Sommige mensen nemen extra ijzer ruim voor de reis. De remedie zal zeker ook afhangen van de ernst. Het kan vanzelf over gaan (of na een nacht rust), of de enige oplossing is afdalen. De meningen over het middel Diamox zijn verdeeld.
Bij gevoeligheid voor zeeziekte (Galápagos) helpt mijden van koffie, melk, jus d’orange, appels en alcohol. Eet zo weinig mogelijk producten met histamine zoals tomatenketchup, spinazie, harde kaas en harde worst (als salami) en vette dingen. Vetloze dingen als crackers, biscuitjes of zoute koekjes helpen. Als u zich wat katterig voelt, blijf dan vooral zoiets knabbelen, ook al is het met tegenzin. Gember helpt tegen misselijkheid.
Een erg goed preventief middeltje is “Cinnarizinne” (in Nederland verkrijgbaar bij Drogist).
Een homeopathisch middel is Travelin reistabletten van VSM. Ook kunt u een watje in één oor proberen (bij rechtshandig links en andersom) en buiten blijven in de frisse lucht waar u de horizon kunt zien. Bij dreigende zeeziekte kun je 1 – 3 gram Vitamine C innemen in de vorm van kauwtabletten van 500 mg. Anderen hebben baat bij de anti-reisziekte pleister met Scopolamine zoals “Scopoderm” achter het oor, verkrijgbaar op doktersrecept, of SeaBands armbandjes.
Een goed middel om insectenbeten (muskieten, teken, strandvlooien en dergelijke) te voorkomen is Apis mellifica van VSM, die de huid een voor muggen onaantrekkelijke geur geven, kleine pilletjes, ook door kleine kinderen veilig in te nemen.
En het is goed om dichte loszittende (zodat ze in de lucht prikken) en goed bedekkende kleding te dragen. Wanneer u gevoelig bent voor insectenbeten en onverhoopt toch wordt geprikt of gebeten, helpt het om vitamine B complex tabletten te slikken (ruim van te voren mee beginnen). Dit kan grote jeuk en irritatie helpen voorkomen.
Het lokaal verkrijgbare Ecuadoriaanse natuurmiddel Sangre de Drago uit het regenwoud werkt verreweg het beste, werkt ook desinfecterend, wond-dichtend en snel- en litteken-loos-helend, en het werkt tevens erg goed bij onder meer darmklachten. Vraag advies. Het is handig om een EHBO kitje mee te nemen incl. iets tegen diarree, pijn, wondjes, splinters etc.
- Geldzaken
Het is aan te bevelen om dollars in contanten mee te brengen (vooral voldoende kleine coupures, van 1, 5, 10 en 20 te verkrijgen op Schiphol). Biljetten van 50 en 100 dollars kan men meestal niet wisselen. Losse dollars zijn goed voor fooien, taxi’s en kleine aankopen. In Ecuador kunt u met een gewone bankpas (vb. maestro of cirrus), geld pinnen, meestal tot een bedrag van 300 USD per keer. Op de Galápagos zijn ook een aantal pinautomaten.
Credit Card is handig (vooral in noodgevallen) en wordt op veel plaatsen geaccepteerd.
- Diefstal en veiligheid
Op reis, vooral in grote steden, is het verstandig om alert te zijn, en altijd goed in contact te blijven met uw spullen. Bewaar afstand van andere mensen, en loop niet te opzichtig met “waardevolle” en mooie spullen rond. Laat waardevolle spullen altijd in het hotel, bij voorkeur in een kluisje. Let op trucs bij diefstal, zoals afleiden door iets op uw rug te spuiten en dan hulp te bieden. Bij lokale bus tochten kan bagage onderin de bus, u krijgt een stickertje met een nummer, om de bagage weer terug te krijgen. Als iemand vraagt om de bagage af te geven, vergewis uzelf er dan eerst van dat dit echt de chauffeur of conducteur van de bus is.
Als het donker wordt neem dan een taxi (gele auto’s). Taxi’s kunt u gewoon aanhouden op straat. Desgevraagd willen de mensen van het hotel ook een taxi voor u regelen.
- Taal
In Ecuador wordt Spaans gesproken. Sommigen spreken Engels, maar lang niet overal.
Het is leuk als u een paar woorden in het Spaans beheerst; gracias (bedankt), buenas dias/tardes of noches (goedendag- middag of avond), porfavor (alstublieft), bien rico (heel lekker), en meer van dit soort dingen kunt zeggen. Dit wordt zeer op prijs gesteld en het is vaak ook heel leuk om een beetje te kunnen communiceren of samen te (glim)lachen.
- Eten
In Ecuador kan voor weinig geld worden gegeten. Als u een lunch bestelt, “almuerzo”, of diner,“cena”, dan krijgt u het menu van de dag. Dit is meestal eerst een goed gevulde soep en vervolgens rijst met kip of ander vlees en wat groente. U krijgt ook drinken bij en soms een toetje. Rauwe groenten kunt u eventueel laten liggen. Als u het drinken niet vertrouwt, bestel dan er gewoon een cola of fleswater bij. Hiervoor betaalt u 2 of hooguit 3 dollar.
Lokale restaurantjes (vooral als ze vol zitten met Ecuadorianen) zijn prima en ook voor toeristen. Dit soort restaurantjes is meestal te herkennen aan plastic tafelkleedjes, tl-verlichting en een luide tv. De vaak meer gezellige toeristenrestaurantjes zijn meestal aanzienlijk duurder. Heel goede meer exclusievere Ecuadoriaanse restaurants zijn er ook en veel goedkoper dan bij ons.
- Tips en Fooien
Restaurants en dergelijke:
In de meeste restaurants zijn tips en fooien bij de prijs inbegrepen (10%), maar toch wordt er in de Ecuadoriaanse cultuur wel op een extra fooi gehoopt. Het maakt vaak deel uit van hun inkomsten. En het wordt zeer gewaardeerd.
Privé transport:
De meeste taxi’s (vb. in Quito) rijden met een taximeter, fooi niet nodig. Voor chauffeurs van privé-transport ligt het anders. Zij hopen wel op een fooi, maar het is niet “verplicht”.
Een grove richtlijn is 5 USD per reiziger per transport dag. En als u zeer tevreden bent 10 USD of meer. Voor de chauffeur is eten onderweg inbegrepen en bij meerdaagse ritten eveneens de overnachting. Dit is gebaseerd op goedkope Ecuadoriaanse restaurantjes. Wanneer u ze mee vraagt in een duurder restaurant, dan geeft u daarmee te kennen dat u voor hen betaalt. Hen uitnodigen is natuurlijk soms leuk, maar hoeft niet.
Gidsen en crews tijdens regenwoudtrips, dagexcursies; meerdaagse trekkings, Galapagos cruises etc.:
Het is gebruikelijk in Ecuador (cultuur) om tijdens dagexcursies, trekkings, (regenwoud) trips, cruises en dergelijke, het personeel een tip te geven. Voor en tijdens de (regenwoud) trip werken bijvoorbeeld een gids, kok, native gids en of motorista (stuurman) etc. er vaak hard aan om voorafgaand aan en tijdens de trip alles goed te verzorgen. Ze doen erg hun best om het iedereen naar de zin te maken. Bovendien werkt een mooie fooi als een extra stimulans. Een tip van 10 dollar per dag per personeelslid wordt vaak gedaan. Als u dus een trip met zijn tweeën doet is het leuk om wat meer per reiziger te geven, dan wanneer u in een grotere groep bent. Uiteraard kunt u uw tevredenheid in de tip tot uitdrukking brengen.
Als u in groepsverband bent, zoals in sommige lodges in het regenwoud, dan wordt vaak aan het einde van de trip door alle gasten gezamenlijk een fooi aangeboden, waarna het door de werkers zelf onderling verdeeld wordt. Soms gaat dit voor de gids apart. Op de Galápagos ligt vaak een enveloppe klaar in de kamer, bedoeld voor de tips. Altijd apart voor de gids en voor de rest van de crew. De gidsen krijgen over het algemeen goed betaald, de andere werkers véél minder met onzekere contracten. Soms geven gidsen aan wat gebruikelijke tips zijn, of ligt er ergens een papier met suggesties. Dit vinden veel mensen (vooral Nederlanders) heel vervelend en niet normaal. Als het dwingend wordt geadviseerd is dit terecht. Vaak ook wordt dit echter gedaan omdat gidsen hier altijd naar wordt gevraagd. Veel mensen hebben geen idee wat gebruikelijk is om te geven. In Nederland hebben we geen fooiencultuur zoals daar en fooien die in Nederland eventueel worden gegeven zijn aanzienlijk kleiner dan in veel andere landen gewoonte is, waar het regelmatig een voor hen belangrijke aanvulling is op het loon. Mocht u zich hierdoor toch beledigd voelen, laat dan de andere personeelsleden hier liever niet de dupe van worden. Er zijn gelukkig ook heel goede gidsen die liever hebben dat u de crew meer geeft dan henzelf, omdat de Galápagos gidsen vaak zelf al een beter salaris hebben.
Het is erg lastig om een algemene richtlijn te geven. De hoogte van fooien is afhankelijk van geleverde prestaties; tevredenheid van de gasten; aantal dagen, gasten en werkers; en het bedrag dat u kunt missen. Voor de Galápagos zou u kunnen denken aan bijvoorbeeld 10 USD voor de crew per dag en 5 USD voor de gids per dag, per reiziger. Andere reizigers geven respectievelijk 15USD en 10 USD. Het blijft lastig. Uitgangspunt kan ook zijn dat ze met alle extra’s blij zijn! Denk er wel aan om hier vooraf rekening mee te houden, want het komt vaak voor dat mensen zich aan het eind van de trip heel vervelend voelen omdat ze eigenlijk meer willen geven dan ze bij zich hebben (in kleine coupures).
- Camera
Een Camera (en ook andere elektronica!) kan slecht tegen vocht. Het is dus belangrijk om alle elektronica goed te beschermen tegen de hoge luchtvochtigheid in het Regen- en nevelwoud. Een beproefde manier om een camera te beschermen tegen de vochtige lucht is het zoveel mogelijk te bewaren in een afgesloten plastic zak met daarin een met rijst gevuld katoenen zakje (of bijvoorbeeld een sok).
Voor fotograferen op de Galápagos is het leuk om een (wegwerp) onderwatercamera mee te nemen, voor tijdens het snorkelen. Een waterdichte hoes om je telefoon of camera kan ook.
In veel hotels, regenwoud lodges en op de Galápagos boten kunnen tegenwoordig batterijen worden opgeladen. Geef uw wens tot elektriciteit gebruik tijdig aan bij het personeel als het beperkt mogelijk is, zodat u niet te laat bent. En 110V laadt langzamer dan 220V (denk aan opzetstekkertje met twee platte staafjes).
- Bagage en kleding
Afhankelijk van de plekken die u gaat bezoeken, is het aan te raden om kleding voor warm en koud mee te nemen. Het kan op veel plekken erg verschillen, zelfs op één dag.
Houdt er rekening mee dat tijdens bepaalde excursies slechts beperkt bagage meegenomen kan worden. Overtollige spullen kunnen in Quito achterblijven in een hotel of bij onze agent.
Regen – en nevelwoud
In deze gebieden (regenwoud en nevelwoud) is het handig om de kleren in een extra (evt. vacuüm) plastic zak te stoppen. Tijdens regenwoud trips wordt in de boot de grote bagage afgedekt met een groot zeil. Camera, zonnebrandcrème en andere dingen die onderweg nodig zijn dus in een dagrugzakje. Een hoes of vuilniszak hieromheen beschermd tegen vuil en vocht.
Een poncho is erg handig en veel praktischer dan een regenjas, aangezien u (snel) alles eronder kunt verbergen, buien zijn namelijk vaak kort en krachtig.
In het regenwoud krijgt u rubberen kaplaarzen (meestal t/m maat 44), vergeet geen extra sokken mee te nemen. Bergschoenen zijn hier niet echt praktisch.
In het nevelwoud zijn laarzen ook fijn, maar niet altijd beschikbaar. Berg- of stevige schoenen zijn dan het beste alternatief.
Het is lekker om tijdens wandelingen een lange (afrits) broek en een shirt met lange mouwen aan te doen, als bescherming tegen insecten, laaghangende takken en dergelijk. Dunne shirts en broeken die snel drogen hebben de voorkeur. Denk ook aan extra (droge) sokken.
Andes
Tijdens wandelingen of trekkings hoog in de bergen, kan het erg (koud) regenen. Denk aan goede regenkleding, winddicht fleece jack, warmteondergoed, bergschoenen en dikke sokken (neem evt. een extra broek mee in je dagrugzak).
In sommige parámo gebieden krijgt u rubberen kaplaarzen, maar niet altijd. Ook hier zijn dan berg- of stevige wandelschoenen het beste.
Galápagos
Het is handig om zowel sandalen als stevige schoenen mee te nemen. De boot gaat voor anker en de passagiers worden met een klein bootje naar de kant gebracht. Soms zijn er droge landingen (op lava) en soms natte (op een strand). Stevige wandelschoenen (bijv. wandel- of bergschoenen) zijn erg prettig, aangezien de ondergrond rotsachtig kan zijn (grove, soms scherpe lava). Een lange (afrits) broek, shirt met lange mouwen en een hoed, ter bescherming tegen de felle zon is prettig om te dragen. Korte broek en T-shirt kunnen ook, let op verbranding. Bijna op alle Galápagos boten zijn duikbrillen en flippers te gebruiken, soms tegen een kleine vergoeding. Tip. Neemt u uw eigen zwembril mee, dan weet u zeker dat u een goede en passende hebt. Vergeet niet om zwemkleding mee te nemen.
- Elektriciteit, internet, telefoon en post
Voltage: In Ecuador wordt gewerkt met 110 Volt, waarbij een verloopstekker (met twee platte pinnetjes) is nodig. Op de meeste plaatsen is het mogelijk om bijvoorbeeld batterijen van camera’s op te laden, niet overal. Houdt er rekening mee dat 110V langzamer laadt dan 220V. Op steeds meer plekken is ook 220V mogelijk.
Storingen: Het kan voorkomen dat er op enig moment (even) geen elektriciteit is. Een zaklantaarn is altijd handig om bij de hand te hebben.
Internet: Op veel plekken zijn internetcafeetjes en op veel plekken is WIFI, zoals op vliegvelden, restaurants, openbare plekken en in de meeste hotels. In sommige hotels staan computers met internet. Yahoo, Gmail en hotmail werken het best in Ecuador.
Tip. Mail alle belangrijke informatie; telefoonnummers, kopie paspoort en e-tickets naar jezelf. In geval van nood is dan eenvoudig alles terug te halen. Dek het ISBN nummer op het paspoort af om identiteitsfraude te voorkomen bij internet inbraak.
Telefoneren: Nederlandse mobiele telefoons werken over het algemeen in Ecuador. De goedkoopste manier om te bellen (gratis) is via What’s App of skype bij WIFI.
Post: Post- en ansichtkaarten per reguliere post versturen vanuit Ecuador komen niet gegarandeerd aan in Nederland.
Als u naar Galápagos gaat (Floreana Post Office Bay), is het leuk om postkaarten mee te brengen om vanaf daar te versturen. Hier is namelijk een heel bijzonder ‘postkantoortje’, die op een heel bijzondere manier werkt. U kunt zelf ook meewerken…
- Handige dingen om mee te nemen
- Fotocamera met flits (extra batterijen voor camera en voor flits en genoeg opslagruimte)
- Telefoon(camera) met waterdicht beschermhoesje voor onder water (snorkelen).
- Sterke waterdichte zaklantaarn, goede verrekijker, vooral in alle natuurgebieden
- Dagrugzakje
- Iets waarin evt. spullen tijdelijk achterblijven in een hotel of bij de agent, met naam erop.
- Zakmes (niet in handbagage in het vliegtuig!), pen, papier en, paperclips
- Katoenen zakjes/sokken om rijst in te doen voor in de afgesloten plastic zak tegen vocht
- Regenponcho, Pet / hoed en zonnebril
- Zonnebrandcrème (hoge factor) / Sun block
- zwemkleding (kust, regenwoud, Galápagos en hotels met zwembad/jacuzzi).
- Snorkeluitrusting bij verblijf in hotel(s) op de Galápagos om zelf te kunnen snorkelen
- Muskieten spray (vb Deet spray) en azaron (voor in het regen – en nevelwoud)
- Chocoladereepjes of maaltijdrepen voor onverwachte hongerige momenten onderweg bijv. tijdens of na een wandeling. Ook fijn om met de crew of chauffeur te delen.
3. Aanbevolen boeken, reisgidsen en landkaarten
Aanbevolen boeken regenwoud:
->Ridgely Robert S., Greenfield Paul J., The Birds of Ecuador (Volume I: Status, Distribution, and Taxonomy and Volume II: Field guide), 2001, Ithaca New York: Cornell University Press, ISBN 0-8014-8720-X, ISBN 0-8014-8721-8.
- Beide delen zijn nogal dik en zwaar. Het deel met de tekeningen is tegenwoordig ook apart verkrijgbaar, of handig om eruit te halen en apart te laten inbinden om mee nemen.
->Emmons Louise H., Neotropical Rainforest Mammals (A Field Guide), 1990, 1997, 1999, Chicago: The University of Chicago Press, ISBN 0-226-20721-8.
->Kircher John C., A Neotropical Companion (An introduction to the animals, plants & ecosystems of the New World Tropics), 1997, New Jersey: Princeton University Press, ISBN 0-691-00974-0
-> Forsyth Adran & Miyata Ken, Tropical Nature (Life and death in the Rainforest of Central and South America), 1984, New York: Touchstone Rockefeller Center, ISBN 0-684-18710-8
-> Kane Joe, The Savages, 1995, New York: Vintage Books (Random House), ISBN 0-679-74019-8 (NB. Ook in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel Kannibalen.)
Aanbevolen boeken / reisgidsen Galápagos:
->David, Oxford Pete, Galápagos Wildlife (a visitor’s guide), 2002, UK: Bradt Publications, ISBN 1-898323-88-7.
->Fitter Julian, Fitter Daniel and Hosking David, Wildlife of the Galápagos, ISBN 0-691-102953.
->Andy Swash and Rob Still, Birds, Mammals, and Reptiles of the Galápagos Islands. (An Identification Guide), ISBN 978-0-300-11532-1.
->Heinzel and Barneby Hall, Galápagos Diary (a complete guide to the Archipelago’s birdlife), 2000, London: Christopher Helm (Publishers) Ltd., a subsidiary of A. & C Black (Publishers) Ltd., ISBN 0-7136-5434-1.
->Johanna Angermeyer, My father’s island: A Galapagos quest, ISBN-10: 0670827320 ISBN-13: 978-0670827329.
->Margret Wittmer, Floreana: A women’s pilgrimage to the Galapagos, ISBN-10:155921001X ISBN-13:978-1559210010.
->John Treherne, The Galapagos affair, ISBN-10:0394533275 ISBN-13:978-0394533278.
Aanbevolen reisgidsen Ecuador:
De meeste mensen zoeken reisinformatie op internet, vooral omdat veel info in reisgidsen snel aan veranderingen onderhevig is. Als u toch graag een reisgids op papier in uw handen heeft; er zijn talloze reisgidsen over Ecuador op de Markt (de Lonely Planet, de Insight guide, de Footprint etc), allemaal met voors en tegens. Let er dus vooral op dat veel info in deze gidsen vaak erg gedateerd is, met name prijzen, reisinformatie (routes, tijden, prijzen maatschappijen etc), wegen, excursies en accommodaties, waarbij reputatie per jaar erg kan verschillen, afhankelijk van bijvoorbeeld personeel of nieuwe eigenaar. De meest recente informatie is zelden opgenomen, evenmin als nieuwe (betere) accommodaties of organisaties. De meeste reisgidsen zijn in het Engels. Wilt u graag een boek in het Nederlands: Het Elmar Reishandboek Ecuador en de Galápagos eilanden van Arno Luft en Ingeborg Wegter, beide geven redelijk goede en uitgebreide informatie maar bevatten ook veel fouten.
Aanbevolen landkaarten:
->International Travel Maps: Ecuador, scale 1:660,000
->International Travel Maps: Galápagos Islands (Ecuador), scale 1:4200,00 (waterproof)