23 daagse Rondreis Peru zuid-midden-noord

Dit is een geweldige rondreis met heel verschillende delen van Peru, ook minder bekende delen. Deze rondreis is gemaakt voor mensen met heel specifieke data die ook onderweg bekenden wilden treffen en is daarom in deze volgorde gemaakt. Iedere reis bij Native & Green is altijd helemaal op maat gemaakt en dit is daar een duidelijk voorbeeld van. De reis kan uiteraard ook in een andere volgorde worden gemaakt.

Dag 1 Schiphol – Lima, Peru
Dag 2 Lima
Dag 3 Lima – Arequipa
Dag 4 Arequipa – Colca Canyon
Dag 5 Colca Canyon – Puno
Dag 6 Puno – Amantaní
Dag 7 Amantani – Taquile – Puno
Dag 8 Puno – Cusco
Dag 9 Cusco – Excursie Traditioneel Sacred Valley & Awanacancha
Dag 10 Cusco – vrije dagen
Dag 11 Cusco – vrije dagen
Dag 12 Cusco – Maras – Moray – Ollantaytambo – Aguas Calientes
Dag 13 Agua Calientes – Machu Picchu – Ollantaytambo – Cusco
Dag 14 Cusco – City tour en Sacsayhuaman
Dag 15 Cusco – Lima – Chiclayo
Dag 16 Chiclayo – Sipan – Tucume – Royal Tombs
Dag 17 Chiclayo – Trujillo
Dag 18 Trujillo – Sun & Moon Huacas – Chan Chan – Huanchaco – Lima
Dag 19 Lima – Ica – Buggies en Sandboarden – Huacachina
Dag 20 Huacachina – Paracas National park – Lima
Dag 21 Paracas – Ballestas – Nazca lijnen – Lima
Dag 22 Lima – Vlucht naar huis
Dag 23 Vlucht naar huis – Aankomst Schiphol

Dag 1 Schiphol – Lima, Peru Vandaag vertrekken jullie vanaf Schiphol en komen jullie aan in Lima, Peru. Jullie worden opgehaald van het vliegveld en naar het hotel gebracht, circa 45 minuten.

Inbegrepen:

  • transfer vliegveld Lima – hotel me Engelssprekende gids
  • Hotel Arawi Express Miraflores, met ontbijt
  1. De tickets zijn door jullie zelf geregeld, we gaan uit van KLM tickets (KL743 15:25h).

Dag 2 Lima Vandaag hebben jullie helemaal aan jullie zelf om goed bij te praten. Jullie kunnen ook Lima in gaan, met de prachtig gedecoreerde pleinen, omgeven door koloniale gebouwen. De stad Lima is gesticht door de Spaanse “conquistador” Francisco Pizarro op 18 januari 1535 aan de rivier de Rímac, vanwege de prima strategische en geografische condities van deze vallei. De naam Lima komt van het Quechua (indianen) woord Rímac en betekent “prater”. De stad werd ook wel de stad van de Koningen (Ciudad de los Reyes) genoemd, door de grote rijkdommen en als woonplaats van de uitgeweken Spaanse adel. De stad begon een snelle groei en werd echt het centrum van Peru.

Al het goud werd via deze stad verscheept naar Spanje. Er zijn dan ook veel koloniale gebouwen terug te vinden in Lima en het oude centrum is werelderfgoed op de lijst van UNESCO. Helaas is Lima door de bevolkingsexplosie eerder deze eeuw, het chaotische verkeer en de luchtvervuiling veel van de charme en oude glorie verloren. Wel is het oude centrum weer mooi opgeknapt de laatste jaren en zijn er een aantal erg goede musea met veel interessante vondsten uit verschillende grote historische Peruaanse culturen zoals Chavin, Huari, Chimu, Mochica, Nazca, Paracas, Moxeque, Vicus en Inca, zoals onder andere ceramiek, textiel, goud en zilver. Het is bijvoorbeeld mooi om bij aanvang van de reis in Peru in het Larco Herrera museum meer te leren over de oude culturen in de vorm een overzicht van 5.000 jaar Peruaanse Andes- en Pre-Columbiaanse geschiedenis en kunst. En jullie kunnen natuurlijk gezellig gaan eten en drinken of zelfs naar het strand, Lima ligt aan zee en heeft strand. Kortom, voldoende te doen.

Inbegrepen:

  • Vrije dag Lima
  • Hotel Arawi Express Miraflores, met ontbijt

Dag 3 mei Lima – Arequipa Vanochtend worden jullie naar het vliegveld bij Lima gebracht voor de vlucht van Lima naar Arequipa. In Arequipa worden jullie van het vliegveld naar het hotel Casona Plaza gebracht. Jullie kunnen even rusten en misschien ergens iets eten.

Dan worden jullie opgehaald voor een citytour door de stad en het beroemde Catalina klooster.

Eerst gaan jullie naar de uitkijkpunten Yanahuara en Carmen Alto om een goed beeld te krijgen over de stad. En dan gaan jullie lekker slenteren door de koloniale straatjes van deze mooie stad en de gids neemt jullie mee naar de San Francisco kerk en convent en de Santa Domingo kerk en convent. En tenslotte kunnen jullie nog even fijn dwalen door het prachtige en beroemde Catalina klooster.

Inbegrepen:

  • Transfer hotel – vliegveld Lima
  • Nationale vliegtickets Lima – Arequipa (LA2109 10:35h /12:05h)
  • Transfer van vliegveld Arequipa naar hotel
  • Halve dag privé citytour en Catalina klooster met gids , circa 3-4 uur
  • Hotel Casona Plaza Arequipa, met ontbijt

Dag 4 Arequipa – Colca Canyon Vanochtend worden jullie opgehaald en rijden in gedeelde service richting Chivay, dat ligt op 3.632 meter. Allereerst maken jullie een stop bij het National Reservaat Pampa Cañuhuas. Daarna gaan jullie naar een restaurant hier in de buurt voor een mate de coca. Vanaf hier kunnen jullie de Misti zien, evenals de PichuPichu en de Chachani vanaf de achterkant en jullie zien het ‘rotsbos’ met rotsformaties in vormen van bomen. De volgende stop is op de Pampa’s van Toccra. Hier zijn gaten met water vanuit de grond. Hier zijn Llama’s, alpaca’s, en lokale muildieren en Andes vogels. En dan nog een prachtig uitkijkpunt. Na de lunch brengt de gids jullie naar hotel Colca Llaqta, een eenvoudig hotel in het dorpje Chivay aan de Colca Vallei, waar jullie lekker even kunnen rusten. In het hotel kan het soms koud zijn, goede kleding is dus fijn. Vanmiddag kunnen jullie naar de warme hot springs “la Calera” als jullie willen, om even helemaal lekker op te warmen en te genieten van het warme bronwater. En dan terug naar het hotel.

Inbegrepen:

  • 2 Dagen 1 nacht Colca Canyon in gedeelde service met entreegeld, transport en gids.
  • Hotel Colca Llaqta, met ontbijt

Dag 5 Colca Canyon – Puno Vanochtend vroeg (tussen half 7 en 7 uur) gaan jullie weer met de gids op pad.  over een klein weggetje naar een plek met een groots uitzicht waar jullie de majestueuze Condors kunnen zien. De Colca Canyon is een enorme en wijde canyon, met als diepste punt zo’n 3.500 meter diep. De wanden zijn weliswaar niet zo stijl, maar wel ruim twee keer zo diep als de Grand Canyon in de VS.

Hierna gaan jullie de omliggende dorpjes bezoeken. En vervolgens vangen jullie de rit aan naar Puno. Een rit, zonder gids, van een uur of vijf, over grote hoogtes door mooie landschappen.

Jullie worden afgezet bij La Haciënda Puno. Jullie komen hier na de nacht op Amantani terug, dus jullie kunnen vragen of jullie hier bagage kunnen stallen voor een nachtje. Neem wel voldoende warme kleding mee.

In Puno is veel warme kleding te koop zoals jassen, truien, poncho’s, shawls, hoofdbanden enzo meer, wat veel mensen hier kopen die toch wat worden overvallen door de kou.

Inbegrepen:

  • Tweede dag van de Colca Canyon, met bezoek aan Colca Canyon in gedeelde service met Engelssprekende gids, transport en entreegeld, lunch niet inbegrepen
  • Transfer van Colca naar Puno in gedeelde service met alleen Spaanstalige chauffeur
  • La Haciënda Puno, met ontbijt

Dag 6 Puno – Amantaní Vandaag beginnen jullie aan een gedeelde tweedaagse trip op het Titicacameer. Het grootste meer op deze enorme hoogte, zo groot als het IJsselmeer op 3.800 meter. Jullie varen eerst naar de rieteilanden Uros. Hoewel dit waarschijnlijk erg toeristisch overkomt en er komen inderdaad nu veel toeristen, is dit toch (nog deels) de werkelijke manier waarop de mensen hier al jaren leven. Jullie leren hier over de geschiedenis van deze Uros-stam en hoe ze jarenlang in harmonie met de natuur hebben geleefd. Door hier rond te lopen voel je een beetje hoe het moet zijn om te wonen op je eigen gemaakte eiland van een soort dikke laag ‘riet’.

Hierna varen jullie naar het eiland Amantaní, eigenlijk de top van een berg die uit het water steekt, waar jullie worden begroet door een lokale familie. Zij nemen jullie een stukje mee omhoog, naar hun huis. Jullie eten en overnachten bij deze familie en krijgen zo een beetje een indruk van hun leven hier.

Na de lunch gaan jullie omhoog lopen, naar de top van de berg. Onderweg zijn ook nog Inca Ruïnes te bewonderen. Het is best een pittige loop en het kan er ook fris zijn, het meer is immers al op 3.800 meter en jullie lopen tot boven de 4 kilometer. Maar het uitzicht bij de zonsondergang is fenomenaal!

En dan terug naar de familie met wie jullie de avond kunnen doorbrengen.

Vergeet vooral niet om ook even bij het vuur vandaan te lopen en in de duisternis omhoog te kijken. Je ziet hier zó enorm veel sterren, duizelingwekkend maar zeer fascinerend. Zoek bijvoorbeeld the Southern Cross en enkele in elkaar gedraaide harten. En natuurlijk de Melkweg die hier ook heel goed te zien is.

Inbegrepen:

  • Twee dagen 1 nacht excursie Amantaní, in gedeelde service, met (water)transport, Engelssprekende gids, overnachting bij een familie thuis, lunch en diner.

Dag 7 Amantani – Taquile – Puno Vanochtend na hopelijk een goede nacht op deze hoogte en het ontbijt nemen jullie afscheid van de familie en lopen weer naar beneden naar de boot. Jullie varen naar het eiland Taquile. Op het eiland zijn veel eeuwenoude Inca-terrassen. Jullie zullen misschien veel breiende mannen zien lopen, met vier pennen en prachtig gekleurde wol. Ze breien bijvoorbeeld hele mooie en kleurrijke mutsen. Ook hebben jullie kans om traditionele weeftechnieken in actie te zien. Jullie kunnen ook hier kennis maken met de inheemse bevolking, de Quechua-indianen, in hun traditionele klederdracht en leren over hun dagelijks leven en cultuur. In een restaurantje in het dorp hebben jullie lunch en dan terug naar beneden naar de boot en terug naar Puno, en opnieuw naar hotel La Haciënda Puno, middenin Puno.

Inbegrepen:

  • Tweede dag van de excursie Amantani, in gedeelde service, met bezoek aan het eiland Taquile, met (water)transport, Engelssprekende gids.
  • Lunch in Taquile
  • La Haciënda Puno, met ontbijt

Dag 8 Puno – Cusco ’s Ochtends worden jullie opgehaald van het hotel en naar de toeristen-touringbus gebracht voor de rit naar Cuzco. De rit duurt ongeveer 8 uur en onderweg hebben jullie twee excursies, namelijk bij Andahuaylillas en Raqchi. Het is een prachtige rit, waarbij jullie door het indrukwekkende Altiplano landschap rijden, droog en verlaten met weidse vergezichten, veel vicuñas en locale gemeenschappen. Jullie passeren de La Raya pas op een hoogte van 4.319 meter, wat je vast zult merken doordat iedereen wat stiller wordt en misschien begint te gapen…

Dan rijden jullie een prachtige vallei binnen waar veel aardappels en maïs wordt verbouwd. In Andahuaylillas bezoeken jullie de San Pedro kerk gebouwd in 1580, met een heel bijzondere kapel in Barokstijl. Deze kerk wordt ook wel de Sixtijnse kapel van de Americas genoemd, door de kleurrijk beschilderde houten plafonds.

Ook zijn er mooie karakteristieke houten balkons, veel houtsnijwerk en met bladgoud versierde lijsten.

Jullie rijden verder naar Raqchi, waar jullie de eerste Inca ruïnes zien van grote bevoorradingsschuren voor graan om getroffen gebieden te voorzien van eten in tijden van oorlog of grote droogte. Ook was er een enorme tempel ter ere van Wiracocha, de vader van de zon, de maan en de aarde. Dan rijden jullie door en komen uiteindelijk aan de Inca stad Cuzco, een zeer bijzondere stad. Overal waar je loopt wordt je herinnerd aan de Inca’s, vooral doordat veel gebouwen gebouwd zijn op de stevige funderingen van Incagebouwen. Overal zie je de gladde muren van grote stenen, die zeer nauwkeurig in elkaar passend gestapeld zijn. Deze Incabouwwerken waren veel beter bestand tegen aardbevingen dan de latere Spaanse gebouwen, die veelal op de grondvesten van de Inca’s zijn gebouwd. En nu dus nog steeds doorstaan ze de tand der tijd.

In Cusco worden jullie opgewacht en naar hotel Los Portales gebracht voor de komende nachten.

Inbegrepen:

  • transfer van hotel naar het busstation met lokale gids
  • Toeristenbus van Puno naar Cusco in gedeelde service, met bezoeken en lunch in een lokaal restaurant
  • Transfer van busstation naar hotel met lokale gids
  • Hotel Prisma hotel, met ontbijt

Dag 9  Cusco – Excursie Traditioneel Sacred Valley & Awanacancha Vandaag gaan jullie in gedeelde service een Engelssprekende gids (en transport) de Sacred Valley bezoeken. In deze vallei zijn een aantal dorpjes en Inca Ruines en vandaag gaan jullie er een paar bezoeken.

De Heilige Vallei, gelegen tussen Cusco en Machu Picchu, was ongetwijfeld een belangrijk gebied voor de Inca’s.

Het aangename klimaat en de vruchtbare vlakten creëren de perfecte omstandigheden voor het verbouwen van gewassen. Voor de Inca’s lag deze regio ook op de route naar de jungle en speelde daarom een ​​sleutelrol in de handel in fruit en planten van de tropische laaglanden. Niet voor niets waren de Inca’s zeer actief in deze vallei, het is nog steeds een van de meest vruchtbare valleien in Peru, waar de beste soorten mais in de wereld groeien en veel soorten fruit zoals bijvoorbeeld abrikozen, bessen en capulí (soort wilde kersen). Tegenwoordig blijft de Heilige Vallei een weelderige landbouwregio die de stad Cusco van veel landbouwproducten voorziet.

Er zijn enorme veel bijzondere plekken in en rond deze vallei die interessant genoeg zijn om te bezoeken. Het zal misschien wat afhangen van de gids of de aangegeven interesses wat precies bezocht zal worden, maar de dag zou er als volgt uit kunnen zien:

Doorgaans wordt er eerst een bezoek gebracht aan de markt van Pisaq, een beroemde en zeer kleurrijke markt.

In plaats van Pisaq, kunnen jullie misschien in overleg met de chauffeur ook kiezen voor Chincheros, op 3.762 meter en ongeveer op 28 kilometer vanaf Cuzco. Vanaf de weg zijn de sneeuwtoppen van Chican en Veronica te zien. Het dorpje Chincheros is een interessant dorpje met veel koloniale architectuur, een eind 16de eeuwse kerk vol koloniale kunst. De markt hier, wordt wel beschouwd als de beste van de vallei en veel minder toeristisch als bijvoorbeeld de markt in Pisaq. De grote markt is weliswaar op zondag, maar ook op dinsdag en donderdag spreiden vaak een aantal verkopers hun dekens rond het plein om hun waren uit te stallen, zoals prachtige stoffen, hoeden, shawls en dergelijke. En op deze dagen is het vaak beter onderhandelen.

Of jullie kiezen wel voor het meer bekende Pisaq, dat kan ook. Onderweg naar het dorp zien jullie rechts aan de overkant al de ruïnes en valk bij het dorp links is een oud watersysteem te zien in de bergen. Overal goed opletten dus. Jullie gaan eerst naar het dorpje zelf, om de kleurrijke markt hier te bezoeken, die zeer de moeite waard is. Hier is van alles te koop; het is een belangrijke markt in de omgeving voor de mensen om hun gewassen en producten te kopen en verkopen, zoals verse vruchten, allerlei soorten handwerk, sieraden, kleding, stoffen, knuffels gemaakt van hele zachte Alpacawol,  muziekinstrumenten, schilderijen en allerlei snuisterijen en lekkere dingen. De markt is wel erg bekend en ze zijn hier zeer aan toeristen gewend, die soms helaas ook nare gewoontes vanuit bijvoorbeeld Azië hebben meegenomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het betalen voor een foto. Er zijn dus soms schattige kindjes met bloemen op hun hoedje en een jong hondje op de arm, die geld vragen als je een foto van ze wilt nemen. Wij raden aan dit gedrag niet te stimuleren en jullie weten vast wel betere alternatieven. Tegenover het dorp, aan de andere kant van de vallei zien jullie de ruïnes van Pisaq liggen, met de typische Inca terrassenbouw. Ook erg de moeite waard om te beklimmen.

Daarna kunnen jullie de Awanacancha gemeenschap leren kennen, een plek waar je verschillende soorten kameelachtigen uit de Andes kunt zien, zoals lama’s, alpaca’s, vicuna’s en guanaco’s. De lokale bevolking laat je hun traditionele weef- en verftechnieken zien terwijl ze vertellen over deze oude traditie.

Het is interessant voor jullie en draagt tegelijkertijd bij aan het levenshoud van deze gemeenschap.

Onderweg nabij Urubamba gaan jullie eten in het Tunupa restaurant, dit is inbegrepen.

En dan tenslotte gaan jullie naar de imposante Inca ruines genaamd Hanan Hucaypata, die schitterend tegen de berg gelegen zijn, boven het dorpje Ollantaytambo. Deze plek is genoemd naar Ollanta, die beroemd was omdat hij een Inca prinses (de dochter van Pachacutec) het hof maakte. Een van de best bewaard gebleven gebieden, de Hanan Hucaypata, liggen ten noorden van het centrale plein en is een soort bouw werk met 15 terrassen, tegen de bergwand gelegen. Vanaf hier kun je ook heel mooi aan de overkant de voorraadschuren (Qollca) hoog in de bergen zien liggen. Hier boven is de temperatuur lager en meer wind, wat hielp het graan beter te behouden, en de manier van bouwen hielp te ventileren. Ook het dorpje Ollantaytambo zelf is leuk om even doorheen te lopen, het is met de typische Inca plattegrond gebouwd.

En dan terug naar Cusco waar jullie lekker samen kunnen gaan eten ergens en een leuke avond hebben.

Inbegrepen:

  • Volle (gedeelde) dag excursie naar Sacred Valley
  • lunch in Tunupa restaurant
  • BTC (Cusco Tourist Ticket)
  • Hotel Prisma hotel, met ontbijt

Dag 10 en dag 11 Cusco – vrije dagen Deze dagen zijn geheel aan jullie zelf. Jullie kunnen lekker een beetje in het stadje wandelen, koffie drinken, winkelen en lekker eten. Jullie kunnen ook op eigen gelegenheid naar een van de nabij Cuzco gelegen sites gaan, zoals bijvoorbeeld Kenko, Pucapucara, Tambomachay en het Sacsayhuaman Fort. Deze laatste is een imposant voorbeeld van de Inca militaire architectuur. Dit fort was gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen vanuit het Oosten en er zijn enorme granietblokken gebruikt van wel 6 meter hoog, die evengoed perfect in elkaar passen. Letterlijk geen speld tussen te krijgen!

Er zijn ook andere excursie mogelijk, zoals bijvoorbeeld naar de Rainbow Mountains. Dit kan zelfs met quads, al is dat best pittig. Of bijvoorbeeld een bezoek aan de Chichubamba gemeenschap waar je van alles te leren en mee te doen met deze mensen. Of jullie kunnen gaan paardrijden bij Sacsayhuaman langs de X Zone, Kusilluchayoc en de Maantempel. En er is nog veel meer. Kortom, voldoende keuze om te doen.

Inbegrepen:

  • Vrije dagen in Cusco
  • Hotel Prisma hotel, met ontbijt
  1. Jullie komen na een nachtje in Aguas Calientes bij Machu Picchu hier terug, jullie kunnen dus de meeste bagage hier tijdelijk achterlaten. In de trein mag je 8 kilo per persoon meenemen.

Dag 12 Cusco – Maras – Moray – Ollantaytambo – Aguas Calientes Na het ontbijt worden jullie opgehaald voor privé halve dag excursie naar de Maras zout mijnen en de Moray terrassen. Eerst rijden jullie richting Maras, een kleine gemeenschap zo’n 40 kilometer vanaf Cuzco, met een bijzondere kerk uit de koloniale periode. Hier gaan jullie de zoutmijnen zien, die buitengewoon fotogeniek zijn. Het zout wordt hier namelijk nog op een pre-Columbiaanse wijze gedolven, in terras-bekkens op de berg.

Iets verder ligt de kleine gemeenschap van Moray, die vooral bekend is om de bijzondere archeologische sites hier. Er zijn namelijk enkele enorme terrasgewijze cirkels, waarvan de diepste zo’n 30 meter diep is. Hoewel ze lijken op een soort amfitheater is de oorsprong niet geheel zeker. Het lijkt er echter op dat dit een soort Inca landbouw experimenteer station is geweest, waarbij de terrassen gebruikt werden als akkerbouwgrond. Het temperatuurverschil tussen de hoogste en laagste terrassen is soms wel 15 graden (!), door de invloed van hoogte, wind en zon. Ook hier zijn de gebruikte irrigatiesystemen indrukwekkend.

Daarna rijden jullie naar Ollantaytambo. Hier kunnen jullie rustig ergens een late lunch genieten.

Daar nemen jullie om 16.36 uur de Voyager trein naar het stadje Aguas Calientes waar jullie om 18.09 uur aankomen. In Aguas Calientes gaan jullie zelf naar hotel Ferre Machu Picchu, een blok vanaf het station, aan de rivier Urubamba. Het ligt ook op loopafstand van de thermale baden en het busstation (morgenochtend).

Inbegrepen:

  • Halve dag excursie naar Maras en Moray, met afzetten in Ollantaytambo, met privé transport, Engelssprekende gids, entreegeld Maras zoutvlaktes, snacks
  • 2 treintickets de Voyager trein van Ollantaytambo naar Aguas Calientes
  • hotel Ferre Machu Micchu (2 Personen)

Dag 13 Agua Calientes – Machu Picchu – Ollantaytambo – Cusco Vanochtend ontmoeten jullie de gids en jullie groepje in Aguas Calientes, die met jullie met de bus naar boven gaat naar Machu Picchu (2.450m), naar het unieke Machu Picchu, de geheimzinnige „Verloren Stad van Inca’s“.

In tegenstelling tot voorheen is een bezoek aan Machu Picchu erg gereguleerd om dit erfgoed beter te kunnen behouden. Iedere bezoeker krijgt een tijdsslot van maximaal 3 uur; waarin per tijdslot 190 mensen permissie krijgen om de Citadel te bezoeken; entree binnen het eerste uur en rond lopen onder begeleiding van een gids.

Jullie worden rondgeleid over het complex. Machu Picchu is namelijk een verzameling (ofwel een klein dorp) van speciaal ‘gesneden’ stenen, tempels, zonnewijzers en andere bouwwerken. Jullie kunnen hier veel zien en ervaren over de Inca gebruiken en over de magische krachten die hier door velen nog steeds gevoeld worden. Bovendien is het verbazingwekkend hoe alles hier gebouwd heeft kunnen worden. En nog afgezien van de moeilijkheid om de stenen hier te krijgen en in de gewenste vormen, heeft de verzameling van bouwwerken van bovenaf gezien ook nog eens de vorm van een jaguar.

Deze indrukwekkende verzameling bouwwerken is hier vermoedelijk gebouwd in het midden van de 15de eeuw in opdracht van de Inca Pachacutec, die dit naar het schijnt ook als privé Haciënda gebruikte, althans in ieder geval een deel ervan. Machu Picchu bestaat uit twee gedeelten. Eén lijkt te zijn gebruikt voor onder meer akkerbouw en voorraadschuren, het andere deel bevat onder meer heilige gebouwen zoals tempels, pleinen en Koninklijke graftombes. De uit stenen gehakte trappen en kanalen zijn overal te zien.

De ruïnes van Machu Picchu zijn pas in 1911 ontdekt door de Engelse ontdekker Hiram Bingham. De ruïnes waren destijds compleet overwoekerd en niet herkenbaar, zoals vermoedelijk nog zoveel ruïnes in de Peruviaanse bergen. Vooral de uitzonderlijke ligging maakt deze citadel tot een van de meest bijzondere bouwwerken in de wereld. Ook de precisie waarmee de enorme stenen in elkaar zijn gepast zijn zeer indrukwekkend. Het uitzicht vanaf deze hoge plek op de top van een berg is prachtig, met in de diepte de Urubamba rivier, omgeven door tropisch woud. De exacte functie van deze plek en de reden waarom de Inca’s hier ooit zijn verdwenen is onduidelijk. Hierna kunnen jullie lopend of met de bus weer naar beneden.

In het dorp willen jullie misschien langs de vele kraampjes lopen waar de lokale mensen hun waren aanbieden, of bijvoorbeeld ergens lekker gaan lunchen.

Om 14.30h nemen jullie dan de Voyager trein voor de rit terug naar Ollantaytambo met aankomst om 15:56h.

Hier worden jullie opgewacht door transport die jullie terug naar Cusco rijdt in ongeveer anderhalf uur, waar jullie weer overnachten in het jullie al bekende hotel Prisma, waar ook de rest van jullie bagage nog is.

Inbegrepen:

  • Bus van Aguas Calientes naar Machu Picchu
  • Entreegeld Machu Picchu
  • Bezoek Machu Picchu in gedeelde service met Engelssprekende gids
  • Bus van Machu Picchu naar Aguas Calientes
  • Voyager trein van Aguas Calientes naar Ollantaytambo (14:30h – 15:56h)
  • Transfer van Ollantaytambo naar Cusco (zo’n anderhalf uur)
  • Hotel Prisma, met ontbijt

Dag 14 Cusco – City tour en Sacsayhuaman Vanochtend hebben jullie een citytour in Cuzco. Midden in het centrum is het grote plein, het Plaza de Armas, of Huacaypata, zoals de Inca’s het noemden. Het is een gezellig plein met restaurantjes en winkeltjes en de typische houten galerijen met winkeltjes eronder en balkons erboven. Aan het plein is de prachtige en indrukwekkende Kathedraal, die is gebouwd op de funderingen van een van de Koninklijke paleizen waar de uitgebreide Koninklijke familie was gehuisvest. De huidige Kathedraal is gebouwd tussen 1560 en 1664 met grote stenen van rood graniet, gestolen van het Inca fort Sacsayhuaman. De Kathedraal bezit bovendien een van de meest significante collecties van goud en zilver uit de koloniale tijd.

Verder is in de stad het Klooster van Santa Domingo, dat gebouwd was op de Qoricancha. Dit was een van de belangrijkste tempels in het Tahuantinsuyu, zoals de Inca’s hun uitgestrekte Rijk noemden. De gladde wanden van deze tempel waren naar verluid geheel met bladgoud bedekt.

Daarna gaan jullie met transport naar Sacsayhuaman een heilige tempel van de Inca’s. Hier zijn stenen gebruikt van meer dan 80 ton (!). Hier vlakbij bezoeken jullie ook Qenqo, een plek van offering en van het mumificatieproces. Tenslotte gaan jullie nog een kijkje nemen ook vlakbij, bij Tambomachay, waar water werd geëerd, en jullie zullen een prachtig zicht hebben op Pucapucara, een Inca fort.

De middag hebben jullie lekker aan jullie zelf te slenteren door de straatjes van Cusco, of iets heel anders…

Inbegrepen:

  • Halve dag Cusco citytour met 4 ruines, in (gedeelde) service met entreegeld voor Kathedraal en Qoricancha tempel (circa 5 uur)
  • Hotel Prisma, met ontbijt

Dag 15 Cusco – Lima – Chiclayo En dan is de reis nog niet voorbij, want jullie gaan nu een paar dagen naar veel noordelijker Perú, waar nog veel te zien is van een veel oudere cultuur dan de Inca’s, namelijk onder meer de Moche’s en daarbij ook een volledig andere landschappen en natuur.

Vanochtend kunnen jullie rustig ontbijten en de bagage pakken en dan worden jullie naar het vliegveld gebracht voor de vlucht van 11:00 uur naar Lima met aankomst om 12:30 uur. Vanaf daar vliegen jullie om 15:10 uur door naar Chiclayo, met aankomst om 16:40 uur. Hier worden jullie opgewacht door een chauffeur die jullie naar hotel Mochiks brengt voor een rustige avond en de nacht. Chiclayo ligt 770 kilometer ten noorden van Lima en 13 kilometer vanaf de kust en deze plek kent een geschiedenis van onder meer de Moche cultuur (1e tot 7e eeuw na Chr.) en de Sican cultuur (tussen 700 en 1375 na Chr.). Dit is een cultureel zeer belangrijk gebied in Peru. Jullie kunnen lekker gaan eten, specialiteit hier is Arroz con Pato (groene rijst met gemarineerde eend). In Chiclayo rijden overal mototaxi’s rond die je kunt nemen; een motor met een overdekt tweezitje erachter.

Inbegrepen:

  • Transfer hotel – vliegveld Cusco
  • Vlucht Cusco – Lima (LA 2602 11:00 h / 12:30h)
  • Vlucht Lima – Chiclayo (LA 2274 15:10h / 16:40h)
  • Transfer vliegveld Chiclayo – hotel
  • Hotel Mochiks, met ontbijt

Dag 16 Chiclayo – Sipan – Tucume – Royal Tombs Vandaag een dag vol overweldigende cultuur. Jullie worden opgehaald door de gids voor een dagexcursie in privé service naar verschillende interessante plekken.

Allereerst gaan jullie naar het enorme Huaca Rajada grafplatvorm, gebouwd met stenen van aarde, waarin de grafkamer van de Lord of Sipan werd ontdekt. Deze is overgebracht naar een museum en gaan jullie vanmiddag zien. Hier zijn prachtige gouden artifacts gevonden, waardevolle stenen en jullie kunnen hier meer leren over de geschiedenis van de Moche cultuur.

Daarna gaan jullie naar de enorme piramides van Túcume. Túcume was een stad en een religieus en militair centrum van de Sicán-(Lambayeque) cultuur (ca. 900-1300 n.C.), dat nog tot aan de Chimú- en Incatijd werd uitgebouwd. Voor veel archeologen is het duidelijk dat ze gebouwd werden door heersers die hier bovenop woonden en vanuit hier heersten over de regio. Ze waren bang voor de krachten uit de natuur en ze geloofden dat de goden ook op bergen woonden. Dus zolang er heersers op hoge soort nagebouwde bergen woonden, waren ze beschermd tegen natuurrampen als gevolg van el Niño, zoals droogte, zandstormen en overstromingen. Dit lukte vaak niet en daarom zijn er veel nieuwe gebouwd en werden ze telkens maar hoger gemaakt, laag op laag. De Spanjaarden hebben deze piramides met rust gelaten omdat ze ze niet als zodanig herkenden, het lijkten net bergen. Als je bovenop een van de piramides klimt, dan zie je de omvang van deze 26 piramides hier in dit gebied.

Het was de Noorse etnoloog Thor Heyerdahl die hier, samen met de Peruaanse archeoloog Hugo Navarro, hier aan de voet van de Cerro Purgatorio de 26 gigantische piramides ontdekten. In de hele Lambayeque vallei zijn maar liefst 250 piramides(!). Met een lengte van 700 m, een breedte van 240 m en een hoogte van ruim 35 m (7 voetbalvelden) is de Huaca Larga hier de grootste. Helaas zijn de piramides van Túcume sterk geërodeerd, zoals alle piramides van niet gebakken leem aan de Peruaanse kust. De lokale bevolking is overigens bang voor de piramides en de shamanen kennen er bijzondere krachten aan toe.

Bij het archeologische opgravingterrein is ook een museum, Museo de Sitio Túcume, dat met zijn traditionele bouwstijl de architectuur van de precolumbiaanse tijd nabootst. Let op het dak, dat geschraagd wordt door de horcones (algarroba boomstammen). Het museum van binnen kunnen jullie hier gerust overslaan, deze is minder interessant, en vanmiddag bij Sipan zijn veel interessantere dingen te zien.

Als er tijd en puf is dan kun je ‘even’ het hoge punt beklimmen om een overzicht te hebben van de omvang. Het is wel de moeite waard en een goede introductie, om ook vanmiddag de omvang van wat je gaat zien bij Sipán beter te bevatten.

En dan rijden jullie naar de stadsrand van Lambayeque, naar één van de hoogtepunten van Peru, namelijk het in 2002 geopende Museo Tumbas Reales de Sipán, dat eruitziet als de piramides van Sipán. Het is een heel groot museum (maar liefst 3.200 m2), waar de vondsten uit de Sicán-cultuur en de wereldberoemde grafschat van de Señor de Sipán getoond worden, samen met een kopie van de luisterrijke graftombe in het centrum van de tentoonstelling. In de tweelingpiramides van Sipán, ongeveer 30 kilometer buiten Chiclayo werden in 1987 vijf circa 1500 jaar oude koningsgraven gevonden, met waardevolle grafgiften, zoals goud, zilver, edelstenen, keramiek en fijn textiel. De talrijke waardevolle grafgiften, zoals een gouden borstplaat en met turkooizen versierde oorringen van El Señor de Sipán die men in een houten doodskist van een Mochepriester of Mochevorst vond, liet men in een Duits laboratorium in Mainz door deskundigen onderzoeken en restaureren.

De grafgiften vormen tegenwoordig de grootste ooit in Amerika opgegraven schat van goud.

Drie mannen, drie vrouwen, een kind en een hond waren in hetzelfde graf begraven, elk in een kist van gevlochten riet. In een ander graf lag een sjamaan met een lama en een hond.

En dan gaan jullie terug naar Chiclayo, naar jullie hotel Mochiks.

Inbegrepen:

  • Dag excursie Chiclayo – Sipan (Huaca Rajada) en Tucume en Ropyal Tombs, in privé service met Engelssprekende gids en privé transport
  • lunch
  • Entreegeld Royal Tombs
  • Hotel Mochiks, met ontbijt

Dag 17 Chiclayo – Trujillo Vanochtend worden jullie opgehaald en naar het busstation gebracht voor de bus naar Trujillo, een rit van zo’n 4 uur. Vanaf het busstation hebben jullie een transfer naar jullie hotel Casa Andina Standard. Jullie kunnen de rest van de dag rust nemen.

En als jullie nog wel iets willen doen, dan is het misschien leuk om in Trujillo naar de wijk Huanchaco te gaan, langs de zee, om hier even af te koelen bij het water. Hier op het strand worden al duizenden jaren de kleine rietbootjes gebruikt door lokale vissers om de golven te bedwingen. Deze bootjes heten Caballitos de totora, ofwel paardjes van totora riet gemaakt, omdat de kleine eenmansbootjes zo op en neer lijken te springen in de golven. Getuige de vondsten in de Moche- en Paracasgraven, was hier aan de kust van Peru een scheepvaarttraditie van minstens 2000 en vermoedelijk zelfs meer dan 4000 jaar.

De Spaanse kroniekschrijver Sarmiento Gamboa verhaalt hoe de Sapa Inca ((= “Enige Inca”, de vorst) Inca Topa Yupanqui (1471-1493) een vloot van vlotten liet uitrusten, die in Tumbes zee koos, met een leger van 20.000 krijgers. In de loop van de expeditie, die bijna een jaar duurde, bereikte de armada klaarblijkelijk een Polynesisch eiland. Want in de citadel van Cusco werden meegebrachte voorwerpen bewaard, die daar later door de Spanjaarden zijn gezien.

Thor Heyerdahl is hier in dit gebied (Pimentel bij Chiclayo) geweest in 1988 om een Duitse filmploeg te helpen een rietboot te bouwen om daarmee koers te zetten naar Paaseiland om een connectie te kunnen aantonen. De filmploeg riep de hulp in van Thor Heyerdahl bij de bouw van deze boot, de Chimok, omdat hij nogal wat ervaring had met primitieve zeetochten op originele boten. Hij was in 1947 vanaf Callao, Lima vertrokken met een vlot gemaakt van Ecuadoriaans Balsashout en uitgekomen bij een eilandengroep ten zuiden van Frans Polynesië. Op Paaseiland zag hij afbeeldingen van rietboten en liet daar wat modelletjes maken. Toen ontdekte hij dat er in verschillende culturen rietboten waren gemaakt, zoals in Egypte, op het Chad meer bij Nigeria, op het Titicaca meer van Peru en Bolivia, op Paaseiland en in Polynesië. Daarna heeft hij in Marokko de eerste rietboot Ra I gebouwd en later nog twee boten volgens de Titicaca bouwmethode, met hulp van Paulino Esteban en vier Boliviaanse Aymara rietbouwers. Dit was de Ra II, waarmee hij van Marokko naar Barbados voer en later nog de boot de Tigris. Deze boten waren allemaal gemaakt van Egyptisch papyrus. Paulino Esteban die veel ervaring had met rietboot bouwen. Hij had ook gebouwd voor andere onderzoekers, zoals de Spaanse Kitín Muñoz. Muñoz voer met zijn rietboot Uru van Lima naar de Markiezen, met dit verschil, dat deze boot gemaakt was van totora riet in plaats van papyrus. Helaas is de boot Chimok vanuit Pimentel nooit verder gekomen dan de Ecuadoriaanse wateren nabij Galápagos, omdat juist op dat moment in 1988 de oorlog tussen Peru en Ecuador op uitbreken stond en de boot niet verder mocht varen. Ecuador vond het naar verluid niet zo leuk dat Peru met de eer van de Kon Tiki had gestreken, terwijl het vlot gemaakt was van Balsas hout uit Ecuador.

Wat wel interessant is om op te merken is dat tijdens deze tocht van de Chimok van de Duitse filmploeg, Thor Heyerdahl zelf in Túcume de directe connectie aan het uitgraven was tussen de vogelman-cult van Paaseiland en de Lambayeque cultuur rond 1100 in pre-Inca Peru.

De Spanjaarden noemden deze rietboten overigens foutief “balsas”, naar analogie met de zeewaardige vlotten van de kustbewoners, waarschijnlijk omdat zij geen Europees equivalent kenden. Natuurlijk worden de boten met hun bijzonder fraaie lijn niet gebouwd uit balsastammen, maar uit totora-riet, eigenlijk een vorm van lisdodden, die genetisch verwant is aan het Egyptische papyrus en het berdi-riet uit het huidige Zuid-Irak, het vroegere Mesopotamië van de Sumeriërs. Tot zover over deze superinteressante paardenbootjes.

Inbegrepen:

  • Transfer hotel – busstation Chiclayo
  • Bus Chiclayo – Trujillo (circa 4 uur)
  • Transfer busstation Trujillo – hotel
  • Hotel Casa Andina Standard Trujillo, met ontbijt

Dag 18 Trujillo – Sun & Moon Huacas – Chan Chan – Huanchaco – Lima Vandaag hebben jullie een (gedeelde) dagexcursie en gaan jullie naar de bijzondere religieuze tempels van de zon en de maan, reusachtige piramides uit de Moche cultuur (50 tot 750 na Christus), Huaca de la Luna en Huaca del Sol.

De Moche cultuur is een heel grote en zeer interessante cultuur en is vooral bekend om de prachtige ceramische potten in de vorm van dieren en mensenhoofden. Vele hiervan zijn lange tijd geleden uit de sites weggenomen en aldus in allerlei musea over de wereld terug te vinden.

De piramides bestaan, zoals jullie ook al bij Tucume hebben gezien, uit vele lagen. Iedere 100 jaar werd alles volledig dichtgegooid met adobe en werd er een volledig nieuwe laag opgebouwd. Het wordt nu dus laag voor laag weer afgepeld, en er komen zeer interessante dingen tevoorschijn. De Huaca del Sol is nog niet open voor publiek; de Huaca de la Luna is gebouwd tegen de Cerro Blanco en is een bouwwerk van 5 op elkaar gebouwde tempels, die geheel bedekt waren met fresco’s. In de verschillende lagen zijn vele reliëfs en fresco’s gevonden in felle kleuren (als rood, blauw, geel, oranje, wit etc), figuratief met patronen, maskers en ook met mensenfiguren, op metershoge muren. Jullie hebben al verschillende piramides gezien en wat geleerd over de culturen, maar dit is een mooie afsluiting om een goed idee te krijgen van hoe indrukwekkend ze er van binnen uit moeten hebben gezien. Er is eveneens een interessant museum bij, waar onder meer het beroemde ceramiek en ornamenten te zien zijn.

En dan gaan jullie naar Chan Chan, de voormalige hoofdstad van het Chimu-rijk. Het wordt beschouwd als de grootste modderstad ter wereld met een oppervlakte van maar liefst 14 vierkante km. Hier zie je verspreid resten van paleizen, populaire stadswijken, akkers en begraafplaatsen. Deze cultuur strekte zich uit langs de gehele Noord-Peruaanse kust.

Tenslotte gaan jullie naar Huanchaco, een badplaats ongeveer 12 km ten noordwesten van de stad, waar jullie lunch hebben. Deze baai werd Guaukocha genoemd, ofwel ‘Prachtige lagune van gouden vissen’. Op het hoogste deel staat een mooie oude koloniale kerk. Dit is de enige vissersbaai in het hele Peruaanse noorden waar je nog steeds de totora-vlotten vindt, een traditie van vele generaties. Hierover heb ik bij de dag van gisteren al uitvoerig geschreven.

En dan naar het hotel terug om te rusten en misschien de tas even te herpakken voor de vlucht. Vanavond worden jullie opgehaald voor de vlucht van 20.40 uur terug naar Lima met aankomst 21.50 uur.

Inbegrepen:

  • Dagexcursie in gedeelde service Sun & Moon Huacas – Chan Chan en Huanchaco
  • Lunch
  • Transfer hotel – vliegveld Trujillo
  • Vlucht Trujillo – Lima (LA 2138 20:40h / 21:50h)
  • Transfer vliegveld Lima – hotel
  • Hotel Arawi Express Miraflores, met ontbijt

Dag 19 Lima – Ica – Buggies en Sandboarden – Huacachina Vanochtend vertrekken jullie al voor het ontbijt, daarom heeft het hotel een koffiestation voor jullie ingericht met brood dat jullie kunnen toasten, boter, jam, infusions en instant koffie. Heel vroeg worden jullie naar het busstation in Lima gebracht voor de busrit van ruim 4,5uur van 07.00 uur naar Ica, met aankomst 11.40 uur.

In Ica worden jullie opgehaald van het busstation en rijden jullie naar de oase Huacachina, waar jullie verblijven in hotel Mossone, inclusief ontbijt. Dit hotel is midden in de woestijn gevestigd aan de rand van de oase laguna Huacachina omgeven door woestijn-zandduinen, in een mooi koloniaal pand dat in 1920 al hotel was, op ongeveer 5 kilometer van het centrum van Ica. Het is een oud hotel en een beetje vergane glorie, maar de locatie is prachtig! In het hotel is een groot binnenplein, met daarin een restaurant, zwembad, zonneterras met ligbedden, parasols, biljard en tafeltennis. Diner kunnen jullie in het hotel gebruiken, of na een beetje rondwandelen ergens in de buurt.

Voor wat betreft de buggies en het sandboarden hier in de zandduinen om jullie heen, zijn er twee mogelijkheden. Of jullie kunnen dat nu meteen doen, of morgenochtend vroeg. Wanneer dan ook, jullie gaan in een privé excursie de zandduinen rond de oase bedwingen. Jullie kunnen omhoog lopen en vervolgens naar beneden sandboarden, echt een avontuur!! Als dat niet lukt, dan kun je het board natuurlijk ook als sleetje gebruiken… Én jullie kunnen met de speciale buggies over de zandduinen gaan rijden. En als jullie warm en moe zijn, dan kunnen jullie natuurlijk even heerlijk bijkomen van de reis tot nu toe aan het zwembad.

En dan vanmiddag hebben jullie een Pisco tour om te leren en vooral ook proeven waarom de Pisco hier een legendarisch drankje is, met name natuurlijk de Pisco sour. Allereerst een bezoek aan Bodega El Catador met een lange en legendarische geschiedenis, met uitleg over het ambachtelijke proces om de drank Pisco te maken. Jullie kunnen proeven en genieten van de verschillende soorten. Daarna bezoeken jullie Industrial Tacama, waar meer info krijgt de Pisco met ook hier weer proeven van alle variëteiten Pure Pisco, gemaakt met de verschillende soorten druiven. Tenslotte naar “Hacienda Vista Alegre”, een wijnmakerij met capaciteit om 7 miljoen liter wijn te produceren, 5 miljoenen liter Pisco per jaar voor een kijkje in de moderne technieken en apparatuur. En dan terug naar het hotel en misschien bij het water de zon mooi zien onder gaan.

Inbegrepen:

  • Transfer hotel naar busstation Lima
  • Bus Lima – Ica (07:00h / 11:40h)
  • Transfer busstation Ica – hotel
  • Excursie sandboarding en buggies in privé service (of morgenvroeg)
  • Excursie Pisco Route experience (circa 2,5 uur)
  • Hotel Mossone, met ontbijt

Dag 20 Huacachina– Paracas National park – Lima Als jullie gisteren te moe, te warm waren of niet zo’n zin meer hadden, dan kunnen jullie ook vandaag de dag beginnen met het sandboarden en de buggies.

En dan in de loop van de ochtend worden jullie opgehaald en naar het busstation gebracht voor de busrit van Ica naar Paracas. Jullie worden van de bus naar het hotel gebracht, hotel San Agustin Paracas.

Misschien willen jullie even rusten, of juist lekker langs de zee wandelen of even zwemmen in het zwembad.

Halverwege de middag worden jullie opgehaald in privé service voor een excursie door het Paracas National Reserve. Dit gebied is beschermd voor de biodiversiteit en de archeologische zones. Jullie gaan naar “El Obelisk” bij de ingang van de Baai van Paracas, een herdenkingsmonument voor de Bevrijdende expeditie onder leiding van Don José de San Martín. Dan naar het Interpretatiecentrum waar de gids zal uitleggen over de diversiteit van de marine ecosysteem en de dieren en vogels in het reservaatgebied. Dan naar het Julio C. Tello Museum met overblijfselen van de oude Paracas-cultuur, de bijzonder lange schedels, een net gesponnen van mensenhaar, keramiek, en wereldwijd bekende mantels.

Vervolgens naar de beroemde “Kathedraal van Paracas”, een gigantische rots formatie veroorzaakt door de erosie van wind en tijd. Jullie lopen naar het gebied van Flamencos, een plaats die bekend staat als “La aguada”,de vlucht van de Flamencos. Tenslotte nog even lekker naar een van de prachtige stranden zoals “Lagunillas” of “Yumanque”. Na deze excursie worden jullie weer afgezet bij het hotel. Jullie kunnen hier even lekker rusten. Of als je nog niet uitgekeken bent en meer willen leren over de Paracas cultuur, dan is een bezoekje aan het Paracas History Museum in Paracas echt zeer aan te raden. Er is een kleine buitengewoon indrukwekkende collectie. Hier worden de vondsten van archeoloog Julio Tello uit 1928 tentoongesteld, waaronder de kegelvormige schedels uit de Paracas cultuur (zo’n 800 jaar voor tot 200 jaar na Christus).

En dan nog even langs de zee wandelen of lekker aan het zwembad liggen.

Inbegrepen:

  • Transfer van hotel naar busstation in Ica
  • Bus Ica – Paracas (11:00h / 12:00h)
  • Transfer busstation Paracas – hotel
  • Excursie in privé service Paracas National Reserve
  • Hotel San Agustin Paracas, met ontbijt

Niet inbegrepen:

  • Vliegveld tax

Dag 21 Paracas – Ballestas – Nazca lijnen – Lima Vanochtend worden jullie vlakbij het hotel op de pier verwacht voor een gedeelde boottocht van circa 2 uur naar de Ballestas eilanden. Hoewel de eilanden net buiten het Paracas National Park vallen, zijn ze apart beschermd. Op deze rotsen in zee leven heel veel soorten zeevogels zoals Pelikanen, Jan van Genten, en verschillende soorten Cormorants (Aalscholvers) en allerlei zeedieren zoals de Humbolt Pinguïns (!) en zeeleeuwen. Met heel veel geluk worden hier ook wel dolfijnen gezien. Ook zullen jullie vast uitleg krijgen over de guano (vogelmest), die hier door sterke hardwerkende mensen uit de hoge Andes, maanden achtereen geschept en verzameld wordt. De guano wordt dan verkocht over de hele wereld om gebruikt te worden als uitstekende kunstmest. Het is namelijk heel geconcentreerd en rijk aan fosfaat, stikstof en kalium, en daarom uitermate geschikt als kunstmest. Onderweg zien jullie ‘El Candelero’ (de kandelaar). Dit is één van de mysterieuze en gigantische figuren (deze is 150 meter hoog en 50 meter breed), die zijn uitgegraven in de heuvels en dit is alvast een voorproefje op de vergelijkbare lijnen die jullie vanmiddag gaan zien vanuit de lucht bij Nazca. Jullie worden teruggebracht naar het hotel.

Vanmiddag worden jullie opgehaald van het hotel en naar het Pisco vliegveld gebracht voor deze excursie met vlucht over de Nasca lijnen, in gedeelde service met andere reizigers. Jullie gaan de zeer indrukwekkende vlucht maken over de bekende Nazca lijnen. Jullie vliegen over de Ocucaje-vallei en gaan (enkele van) de 12 klassieke figuren van Nazca zien, te weten de Walvis, de Trapezoïden, de Astronaut, de Aap, de Hond, de Condor, de Spin, de Kolibrie, de Alcatraz, de Papegaai, de  Handen, en de Boom) en de Palpa Lijnen (de Kolibrie van Palpa en uiteindelijk de Ster).

De Nazca lijnen zijn biomorfe geogliefen gemaakt tussen 100 voor en 300 jaar na Christus. Het zijn de reusachtige figuren die in lijnen in het zand in een gebied van maar liefst 450 vierkante kilometer.

De mysterieuze lijnen zijn gemaakt door zwarte stenen te verwijderen waardoor het witte zand eronder zichtbaar wordt. De lijnen zijn zo goed bewaard gebleven door het extreem droge en windstille klimaat. In januari 2009 is voor zover bekend voor het eerst ooit (!), een deel van een figuur (drie vingers van één van de twee ‘handen’) overspoeld met woestijnklei en zand door hevige regenval.

De buitengewone omvang van deze figuren is eigenlijk alleen vanuit de lucht te (over)zien en te bevatten. Vandaar dat jullie er met een vliegtuigje overheen gaan vliegen. Er zijn reliëftype geogliefen en liniaire type. Sommige dieren figuren zijn 15 tot 300 meter, sommige rechte lijnen zijn zelfs 10 kilometer lang(!), terwijl anderen slechts 4 meter lang zijn en vierkanten van 4 tot 1000 vierkante meter.

Tussen juni 2019 en februari 2020 zijn opnieuw met o.a. drones 168 nieuwe figuren gevonden die mensen, kameelachtigen, vogels, orka’s, katachtigen en slangen voorstellen. Sinds 2018 zijn dat er al 385 ‘nieuwe’.

Hoewel de Duitse wiskunde professor Dr. Maria Reiche vanaf de jaren 40 haar hele verdere heeft geweid aan onderzoek naar de lijnen, de herkomst en de betekenis van de figuren tot op heden een raadsel, evenals wie ze gemaakt heeft en waarom. Een heel populaire en bijzondere verklaring is dat het een landingsbaan zou zijn voor buitenaardse wezens.

De op 100 kilometer afstand gelegen “kandelaar” die jullie bij Paracas hebben gezien zou dan een aankondiging zijn waarop de UFO’s wisten dat ze vaart konden minderen om te landen op de Nazca laagvlakte.

Een andere verklaring zou zijn dat het een soort cult was geweid aan water, wat een groot belang had in Nazca.

Het zijn maar kleine vliegtuigjes, dus het gaat soms wat hobbelig, te meer omdat er rondjes worden gevlogen boven de figuren, dus met een gevoelige maag moet je een beetje opletten en misschien voor de zekerheid een zakje meenemen. Cinnarizine is een goed middeltje tegen misselijkheid, verkrijgbaar bij de drogist in Nederland. Maar hoe dan ook, het is zeer zeker de moeite waard!

Het exacte tijdstip van de vlucht ligt nooit vast en is van meerdere dingen afhankelijk, waaronder het weer.

Vanmiddag hebben jullie een transfer van het hotel naar het busstation Paracas voor de rit van 16.40 uur terug naar Lima, met aankomst 20.20 uur. In Lima worden jullie opgewacht en naar hetzelfde hotel gebracht als waar ook deze reis is begonnen, voor helaas al weer de laatste avond in Peru.

Inbegrepen:

  • Excursie Ballestas eilanden in gedeelde service (2 uur)
  • Entreegeld Ballestas
  • Transfer hotel naar Pisco vliegveld
  • Vlucht over de Nasca lijnen vanaf Pisco vliegveld (Paracas)
  • transfer vliegveld naar hotel
  • Transfer naar het busstation Paracas
  • Bus Paracas – Lima (16:40h / 20:20h)
  • Transfer Lima busstation naar hotel
  • Hotel Arawi Express Miraflores

Dag 22 Lima – Vlucht naar huis Vanochtend kunnen jullie lekker rustig aan doen en als je wilt nog even Lima in, een museum bezoeken, of rustig ergens gezellig koffie drinken.

Om 13.30 uur worden jullie opgehaald van het hotel en naar het vliegveld gebracht voor de vlucht van 17:30h naar huis.

Inbegrepen:

  • Transfer hotel – vliegveld Lima

Dag 23 Vlucht naar huis – Aankomst Schiphol Vandaag in de middag komen jullie aan op Schiphol en is  deze geweldige reis helaas al weer ten einde.

 

Inbegrepen:

Alles als beschreven in bovenstaand voorstel

Niet inbegrepen:

  • internationale vliegtickets, die worden door jullie zelf geboekt
  • overig transport (zoals eventuele taxi’s), andere maaltijden dan vermeld, extra drankjes, extra’s, fooien en persoonlijke uitgaven
  • reisverzekering (verplicht)
LandPeru
Bekijk Alle voorbeeldreizen