Algemene reisinfo Ecuador
Hieronder vind je allerlei algemene informatie over Ecuador. Meer specifieke informatie vind je elders op de site en je kunt ons ook altijd bellen.
Algemene reisinfo Ecuador vind je hieronder. Omdat de Galápagos een provincie is van Ecuador, geldt deze info ook voor de Galápagos eilanden. Bij de Bestemming Galapagos op deze site, is meer specifieke info over Galapagos te vinden.
Ligging Ecuador ligt op de evenaar, aan de Westkust van Zuid Amerika, en heeft als buurlanden in het noorden Colombia en in het oosten en zuiden Peru.
Oppervlakte: De oppervlakte van Ecuador is 272.045 km2; dit is 6,7 x Nederland.
Bevolking: Ongeveer 16 miljoen inwoners, bestaande uit 25 % indianen; 65% mestiezen; 10% blanken, Afrikanen en enkele Aziaten. De indianen worden indígena (indigenous) genoemd en niet Indio (Indian), wat als een belediging wordt beschouwd. Ongeveer 35% van de bevolking is onder de 15 jaar; dit is twee keer zoveel als in Europa. Er zijn kust indianen, zoals de Awas; de Cayapas; en de Colorados. Er zijn Andes-indianen (hoogland), zoals de Otavaleños; de Salasaca indianen; Colta-indianen; Cañaris; Saraguros. En tenslotte zijn er Oriente-indianen (regenwoud), zoals de Cofanes; Siona; Secoyas; Quichuas; Waoranis; Shuars en Achuars.
Taal: Spaans en daarnaast inheemse talen, zoals Quechua; Shuar; Cofan; Wao.
Staatsvorm: Ecuador is een presidentiële Republiek. In politiek en sociaal opzicht is Ecuador een instabiel land. Regelmatig worden om uiteenlopende redenen en in verschillende delen van het land protestmanifestaties gehouden.
Religie: In meerderheid rooms-katholiek.
Economie: Exportproducten zijn hoofdzakelijk aardolie en olieproducten, bananen, garnalen, en verpakte vis. Groeisectoren zijn de oliesector; agro-industrie zoals bloemen; toerisme.
Klimaat: Zo afwisselend en divers als het landschap in Ecuador is, zo ook het klimaat. En op veel plaatsen kan het zelfs op één dag weer erg verschillen. Globaal genomen is het tropisch in de kustvlakte en in het oosten (regenwoud), gematigd op de hoogvlaktes tot koud in de hogere delen van het Andes gebergte. Het land is het hele jaar goed te bereizen en een ‘goed seizoen’ is dus niet te noemen. Het is erg afhankelijk van specifieke plaatsen die men wil bezoeken, het doel dat men daar heeft (soms zijn er in nattere perioden juist meer vogels), en bovendien persoonlijke voorkeur. Is er voorkeur voor warm of frisser; bewolkt of helder; droog of hoge luchtvochtigheid. Dit komt in allerlei combinaties voor, maar vrijwel nergens gegarandeerd.
Aan de kust is het in januari t/m april het warmst (gemiddeld 31 graden) en ook het meest vochtig. In het noorden is bovendien meer neerslag dan in het zuiden. In mei t/m december is het iets minder warm en veel droger en bovendien meer bewolkt.
In de Andes kan heel globaal gezegd worden dat het in de westelijke keten van de Andes in juni t/m september en in december t/m januari droger is. In de Oostelijke keten is het in oktober t/m februari droger. Hierbij moet worden opgemerkt dat het sterk plaatsgebonden is en bovendien lang niet altijd opgaat. Op veel plekken is het vooral in april/mei en november/ december natter en in juli/augustus/september helderder weer.
In het regenwoud is het ook heel lastig te zeggen. Heel globaal genomen is het in januari t/m mei natter en in juni t/m december droger, maar dat wil niet zeggen dat het in de eerste helft van het jaar niet regent. En in de tweede helft van het jaar kan het rustig een periode droog zijn.
Op de Galápagos hoeft u ook niet echt rekening te houden met de klimaatverschillen tenzij u specifieke voorkeuren hebt. Er zijn globaal genomen twee seizoenen: warm en ’natter’ en ‘koeler’ en droog. In januari t/m juni is er veel zon (helderder dus ook), met slechts af en toe een bui. In deze periode is het het warmst met een gemiddelde temperatuur van 26 graden en ook het water is dan iets minder koud (fijn met snorkelen). Het is dan bovendien groener (dus vogels juist soms weer minder goed te zien).
In juli t/m december is het iets ‘koeler’ met gemiddeld 23 graden, maar ook veeldroger en minder groen. In deze periode komt wel eens meer mist voor. En vooral in juli en augustus, maar ook in september en oktober nog wel, is de zee het minst rustig (dus meer zeeziekte). Het weer op de Galápagos kan daarbij per eiland verschillen en verandert onder invloed van El Niño.
Tenslotte zijn in veel reisboeken verschillende klimaat beschrijvingen opgenomen en ook Ecuadorianen zelf geven verschillende beschrijvingen. Kortom, in het algemeen hoeft een reis niet af te hangen van bepaalde tijden van het jaar, tenzij iemand specifieke voorkeuren heeft, bepaalde plaatsen bezoekt en daarbij specifieke doelen kan aangeven. Voor specifiek advies raadpleeg Native & Green.
Natuur: Ecuador is buitengewoon rijk aan flora en fauna in onnoemlijk veel verschillende natuurgebieden die ieder weer uniek zijn in hun ligging, vorm, flora en fauna. Te denken valt aan allerlei soorten en tussensoorten van tropisch en subtropisch woud; zoals verschillende soorten regenwoud, nevelwoud en tropisch droogwoud. Verder zijn er polylepis bomen; versteend woud (petrified); páramo; freilejones; lava; kratermeren; vulkanen; meren op enorme hoogte; en zelfs mangroven en stranden. En natuurlijk de unieke Galápagos Archipel die tot Ecuador behoort.
Ecuador is een land met veel vulkanen. Een aantal vulkanen is actief en kan as uitspuwen of meer. Dit is een risico dat altijd aanwezig is in een land met vulkanen en waarvoor wij geen enkele verantwoordelijkheid kunnen nemen. In het geval van dreigend gevaar zal onze agent ter plaatse echter geen risico’s nemen en indien nodig een aanpassing maken in het programma.
Visum: Er is geen visum vereist voor Ecuador voor mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort. Wel moet u in het bezit zijn van een nog minstens 6 maanden geldig paspoort op de datum van aankomst in Nederland.
Vaccinaties: Geen verplichte vaccinaties. Aangeraden vaccinaties zijn DTP, Hepatitus-A (geelzucht) en Gele koorts (en voor verblijf langer dan 3 maanden tevens tyfus), daarnaast Malariatabletten (alleen voor het regenwoud en sommige gebieden aan de kust). Maar omdat de medische voorschriften en situaties nog wel eens veranderen, is het aan te raden om minstens anderhalve maand vóór vertrek een afspraak te maken bij de GGD, óf te bellen met de Landelijke Vaccinatielijn (0900-9584) of het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034 090) voor de beste en meest actuele informatie, hoewel deze per kantoor kan verschillen.
Gebruikt u medicijnen, vraag uw huisarts dan om een in het Engels of Spaans geschreven recept. Wij adviseren u om medicijnen en recepten (altijd met doktersvoorschrift en in het Engels /geneesmiddelenpaspoort) in uw handbagage mee te nemen.
Munteenheid: Voorheen had Ecuador een eigen munteenheid, de Sucre. Maar sinds het jaar 2000 is de munteenheid van Ecuador de US dollar.
Tijdsverschil: Het is in Ecuador in onze zomer 7 uur vroeger en in onze winter 6 uur vroeger. Op de Galápagos is het nog een uur vroeger (dus onze tijd minus 7 of 6 uur).
Voltage: In Ecuador wordt gewerkt met 110 Volt. Een verloopstekker (met twee platte pinnetjes) is nodig. Op de meeste plaatsen is het mogelijk om bijvoorbeeld batterijen van camera’s op te laden, maar niet overal.
Legitimatie: In Ecuador moet men zich te allen tijde kunnen identificeren.
Drugs: De Ecuadoriaanse autoriteiten controleren scherp op de handel in en de smokkel van verdovende middelen; overtreders worden over het algemeen langdurig gestraft. Ook op overige overtredingen kunnen hoge straffen staan (soms zonder proces). Het besturen van een auto (afgezien van het feit dat u snel verdwaalt) wordt dan ook sterk afgeraden.
Criminaliteit: In geheel Ecuador is sprake van toenemende criminaliteit. Met name in de wereldsteden als Quito en Guayaquil zijn berovingen aan de orde van de dag. Extra oplettendheid is geboden bijschemer en nacht en bij het verlaten van een bank of geldautomaat na het opnemen van contant geld. Verder wordt het nemen van nachtbussen afgeraden.